Stationsområdet är stort och innehåller många olika byggnader och aktiviteter.

 

 

Stationsbyggnaden:

Stationsbyggnaden fungerar som sommarcafe för tågresenärer och andra kaffesugna. Cafe Emma är öppet under söndagar i juli månad samtidigt som ångloket är i gång. I cafe Emma kan man njuta av hembakade kakor och bakelser av olika slag.  I Zettler finns som betalningsmetod.

 

 

Scenen:

Invid den stora gräsplanen finns en utescen som fungerar som programplats under 1Maj firanden. 

 

Lilla Magasinet:

Lilla magasinet är en byggnad som fungerade som lastplats för transporten som kom och for med tåget. I magasinet finns även ett kontor för tågpersonalen bevarat. I dag fungerar Lilla Magasinet som glass- eller korvförsäljning under 1Maj.

 

Lekparken:

Lekparken på området består av Finlands äldsta ånglok  -MINI TUFF från 1898, en gåva från Kemi stad. Tåget är dock inte i körbart skick.

Det finns även en rutschkana, gungor 3 frisbeegolf ställningar och en spark-karusell.

Man får gärna ta med piknikfilten och hitta en solig plats på någon av de stora gräsområden och njuta så länge barnen leker.

 

Biljettförsäljning:

Bredvid tågbanan finns ett litet rött hus där man kan köpa sina tågbiljetter. De blir stämplade med dagens datum och sen klipper konduktören ett hack i dem under tågfärden. Har man tappat sin biljett kan man hamna att sjunga en sång eller läsa en dikt. Det beror bara på vilket humör konduktören är på.

 

Stora Magasinet:

Längre fram förbi biljettförsäljningen finns ett stort rött magasin som fungerar som lagring av gamla jordbruksmaskiner och andra maskiner. Under 1 Maj kokas och serveras även älgköttsoppa där.

 

Toalett:

Bredvid biljettförsäljningen finns ett gult litet hus som under sommaren är fungerande toaletter för både dam och herr.

 

Lokstallet:

Lokstallet - Verkstaden och platsen för talkotisdagarnas aktivitet. Där förvaras loken och vagnarna och där sker all renovering och restaurering av de gamla klenoderna.

 

Mjökan & Siklax:

När man har åkt 1km med ångloket kommer man till ett litet gult hus som är en "växelbutka" som växelkarlen satt i förr i världen när han väntade på tågen. Växelbutkan vid Mjökan har varit med i filmen "Colorado Avenue" och det var där Dollar Hanna steg av tåget när hon kom till Siklax. Mjökan är ett förvaringsmagasin.

 

 

Lågemagasinet:

Bredvid stora magasinet finns ett lånemagasin som är byggt på 1870-talet. Ursprungsplatsen för byggnaden har varit mera centralt i byn, närmare bestämt på "Gränbackan" invid Riksväg 8. På 2003 flyttade man byggnaden med poliseskort till stationsområdet.

 

Kovjoki Museigård:

Nästan mittemot stationsbyggnaden finns ett grönt gammalt hus som idag är Kovjoki Museigård. Där finns det olika föremål från byn som berättar hur man levde förr i världen på ett varierande och inspirerande sätt. Museet är öppet samtidigt som ångloket är redo för avfärd, men man kan också ta kontakt om man vill ha en privat guidning.