Vår 1 maj tradition med ånglokskörning, korvgrillning, plätt- och älgsopps-ätning har varit en mycket omtyckt familjefest i många år. Folk har kommit från hela Finland för att åka tåg och äta plättar och lyssna på musik och mingla med de ca 1500-2000 personer som i genomsnitt besöker stationsområdet under 1 Maj. 

Det är så roligt att se när traditionen går vidare genom flera generationer. Många är de mor- och farföräldrar kommer dit med sina barnbarn och familjefesten är ett faktum! 

 

1 Maj firandet vid Kovjoki station startade redan 1987 när den första rälsspiken slogs in på den nya järnvägen. Sedan dess har folk vallfärdat varje år för att fira in våren tillsammans med oss. 

Det är en stor familjefest som drar många besökare och för att kunna genomföra en sån tillställning behövs mängder av talkofolk som hjälper till. Vi brukar ha ca 60 st talkoarbetare innan-under och efter 1Maj evenemanget. Alla dessa människor är guldvärda!! Vi hade inte kunnnat ordna familjefesten om det inte hade varit för dem. 

Under 1 Majdagen kan man äta plättar, grillakorv, älgköttsoppa, vofflor och givetvis kaffe, bulla och glass. All mat är närproducerad och gjord med mängder av kärlek!! 

På området kan man lyssna på program i form av musikinslag, tal och dans. Vi har en scen på området där man kan sitta och lyssna på underhållningen samtidigt som man äter sin plätt med grädde och sylt. Programmet startar kl 13.00 och håller på till kl 15.00